Op de heide in Kalmthout lijkt de brand onder controle. "De regen heeft de brandweer de afgelopen nacht goed geholpen", zegt burgemeester Lucas Jacobs. De omwonenden kunnen voorlopig nog niet naar huis, want er is nog te veel rook.

De hele nacht heeft de brandweer nog geblust. De brand is nu zo goed als onder controle. "Alleen achter het domein van de Markgraaf zijn er nog heropflakkeringen", zegt burgemeester Jacobs. "Even zag het er slecht uit en werd gevreesd dat het zou branden op een nieuw stuk heide. Maar het heeft afgelopen nacht meer geregend dan verwacht. Dat heeft de brandweer goed geholpen. Als de weersomstandigheden zo blijven, dan zal de brandweer enkel nog moeten nablussen en blijft de brand onder controle."

Gisteren werden tientallen mensen geëvacueerd. Zij hebben de nacht doorgebracht in een motel in Brasschaat. Straks mogen ze waarschijnlijk weer naar huis, maar voorlopig hangt er nog te veel rook in de buurt.

De ravage op de heide is erg groot. Zowat 600 hectare is in vlammen opgegaan. Dat is een kwart van het domein. "Datgene wat de Kalmthoutse heide uniek maakt, het echte heidegebied, is verwoest", zegt de Antwerpse gouverneur Cathy Berx (CD&V).

Foto's Raf Rottiers 112Antwerpen / Nnieuws.

(belga)